Sú zdrojom inšpirácie a bezhraničnej kreativity, ktorá prekonáva hranice priestoru, a pritom sú dostupné v prítomnom okamihu. Tri interiérové inštalácie významných, aj začínajúcich dizajnérov a umelcov z obdobia posledných mesiacov toto všetko spĺňajú. Navštíviť ich osobne je pre našinca pomerne komplikované. Zážitok sa vám pokúsime sprostredkovať aspoň online.

Liquid Landscape (tekutá krajina) na výstave Venice Biennale 2022, Benátky

Ohromnú inštaláciu, realizovanú v tohtoročnom národnom pavilóne Uzbekistanu na výstave Venice Biennale, má na svedomí talianske štúdio Space Caviar. Témou pavilónu je Záhrada poznania, inšpirovaná Domom múdrosti, akademickým centrom v Bagdade z 9. storočia, v ktorom študovali stredovekí učenci, vrátane slávneho perzského matematika Muhammada Al-Khwarizmiho.

Inštalácia má lesklú oceľovú podlahu, v jej strede sa nachádza schodisko a celá dispozícia vďaka zrkadlovým odrazom pripomína tradičné vodné nádrže, kde keď si návštevníci sadnú na schody, akoby sedeli na kraji vodnej hladiny. Záhrady boli v arabskej aj islamskej tradícii mimoriadne dôležité a akademici sa stretávali a pracovali najmä v nich. Preto sa im vynakladala mimoriadna starostlivosť.

Autori inštalácie chceli prostredníctvom nej zdôrazniť dôležitosť a akúsi mágiu starovekých záhrad, a povýšiť zážitok ešte na vyššiu úroveň. Podľa slov jedného z dizajnérov „bolo cieľom vytvoriť krajinu, ktorá by bola akýmsi zázrakom a pripomínala skôr sen, ako doslovnú záhradu.“

Ilúzia vody bola vytvorená vďaka plechom z nehrdzavejúcej ocele, ktoré budú po demontáži roztavené a recyklované – prihliadne sa na dôležitý aktuálny trend upcyklácie. Použité boli aj prírodné materiály, ako borovicové drevo a kvitnúce kríky. Inštaláciu sprevádzajú senzorické zážitky – zvuky prírody a vône záhrady.

Skladbou tejto inštalácie sa môžeme ľahko inšpirovať aj pri navrhovaní vlastných interiérov, ak chceme dosiahnuť očarujúci, prírodný a zároveň meditatívny efekt, ktorý spája súčasné technológie a tradície.

„Tekuté“ ratanové sochy v kancelárii, Waregem, Belgicko

Prírodné vzory a oblé tvary sú súčasným prevládajúcim trendom, ktorý sa vie aplikovať do každého aspektu interiérového dizajnu. Thajské štúdio Enter Projects Asia vytvorilo mimoriadne ratanové inštalácie pre kancelárie továrne na výrobňu ľadu v belgickom meste Waregem.

Prerábku kancelárií si objednali majitelia firmy so žiadosťou, aby dizajnový facelift priniesol rovnováhu a pokoj do interiéru malej betónovej budovy. Dizajnéri sa preto pokúsili do strohého priemyselného priestoru kreatívne zakomponovať prírodu. Keďže sa jedná o továreň na výrobu ľadu, dizajn mal byť tekutý, aby pripomínal vlastnosti čistej pramenitej vody, ktorá kryštalizuje na ľad. Zároveň všetky použité materiály sú trvalo udržateľné.

Výsledkom boli stropné inštalácie z ratanu a zakrivené sedacie konštrukcie so zabudovanými kvetináčmi, doplnené visiacimi rastlinami, ktoré sú zavesené na ratanových stropných sochách.

Pozoruhodná je najmä 8-metrová ratanová stropná socha vo vstupnej zasklenej hale, ktorá má podobu zakrivených častí vytvárajúcich dojem, že prechádza celou budovou. Celý zážitok dopĺňajú aj iné detaily z ratanu, napríklad konferenčné stoličky či kvetináče.

Inštalácia je dôkazom, že ratan je poddajný a mimoriadne atraktívny materiál, ktorý môže nájsť svoje kreatívne uplatnenie kdekoľvek, nielen v záhradnom nábytku či dekoratívnych košíkoch.

„Transcendentná“ inštalácia Skyspace, Rocky Mountains, Colorado

Nadzmyslová, či až priam nadprirodzená inštalácia, koncipovaná ako „harmonické rozšírenie krajiny“ ponúka nevšedný zážitok. Americký umelec James Turrel vytvoril vo vnútri kamennej budovy uprostred zalesnených hôr Rocky Mountains v Colorade vo výrazne osvetlenom strope strešné okno, aby doprial pozorujúcim návštevníkom vo vnútri miestnosti zážitok akoby z rozšírenej reality.

Toto observatórium pracuje s hrou prirodzeného a umelého svetla aj farbou priestoru vo vnútri. Okulus (strešné okno) je jediné okno v 5,5 metra vysokej miestnosti. Jeho štvorcový tvar má okraje ostré ako britva, čo opticky vytvára neskutočný efekt, najmä v kombinácii so schémou osvetlenia – strop je osvetlený neustále sa meniacimi odtieňmi vyžarovanými LED diódami. Okulus sa môže otvárať a zatvárať v závislosti od počasia, čo ponúka zakaždým iné, osobité zážitky zo sledovania oblohy a miestnosti – či už prší alebo je slnečné počasie.

Steny miestnosti sú obložené drevom z miestnych borovíc, ktoré vyhynuli činnosťou hmyzu. Dôležitou súčasťou celého zážitku a umeleckého diela je aj podlaha, ktorá je kombináciou kože a jemne leštenej žuly a odráža oblohu. Najideálnejší čas na prehliadku je počas východu a západu slnka. Návštevníci sa môžu posadiť na vyhrievané betónové lavice a vychutnať si jedinečný vizuálny a scénický zážitok.

K objektu je možné sa dostať absolvovaním túry, ktorá vedie popri vodopádoch, naprieč ihličnatým lesom až k úchvatnému zážitku pomocou pozorovania hry svetiel v miestnosti s okulusom.

Budova je obložená z miestneho kameňa a všetky ostatné materiály, ako betón či plechová strecha pochádzajú výlučne z Colorada a boli prepravované po úbočí hory. Hovoriť sa dá o udržateľnom projekte, ktorý svojou jedinečnosťou motivuje k výberu lokálnych materiálov a nabáda k experimentovaniu so svetlom v interiéri.

Newsletter

Nenechajte si ujsť novinky z dielne Arteston. Zadajte svoj e-mail a o všetkom sa dozviete ako prví. Sľubujeme, že nedostanete viac ako jeden e-mail mesačne.